петак, 19 априла

У Нишу на удару закона 25 особа – у затвору шест, 14 под истрагом

У Нишу је, како пише Политика, ухапшено шест особа због постојања основа сумње да су малверзацијама присвојиле близу 210 милиона динара, а под истрагом због саучешћа у незаконитим радњама је још 14 лица, од чега је пет у бекству и за сада су недоступно органима гоњења.

Према досадашњим сазнањима због прања новца, злоупотреба положаја и сумњи у извршење других кривичних дела кривични поступак против ових 20 особа води се јер је нестало тачно 208.159.565 динара.

Према досадашњим сазнањима ухапшени су З. С. (60), бивше одговорно лице фирме „Згоп“ а.д. Нови Сад, због постојања основане сумње да је извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица као саизвршилац, Б. М. (41), одговорно лице ПД „НИР“, „Хереро“ и „МБ Ауфбау 2001″, који се терети за злоупотребу положаја одговорног лица у саизвршилаштву и прање новца у саизвршилаштву. А због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица у помагању и прање новца у помагању, ухапшени су А. П. Р. (56), одговорно лице ПД „НИР“, З. М. (52), бивше одговорно лице ПД „Хереро“, као и М. Н. (44), бивше одговорно лице ПД „Феро промет експорт-импорт“. Шести ухапшени Д. М. (57), одговорно лице приватне предузетничке радње, терети се за кривично дело прање новца у помагању.

 

Против још 14 особа, од којих је пет у бекству и за којим се интензивно трага, биће поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Сви осумњичени терете се да су у периоду од јануара 2018. па до краја априла 2020. године, на основу фиктивно сачињене пословне документације, која се односи на наводно пружање услуга извођења радова на железничкој инфраструктури и ИТ услуга, преносили новац са рачуна ПД „Згоп“ на рачуне других привредних друштава и правних лица.

Потом су, како се сумња, новац уплаћивали на приватне банкарске рачуне тројице осумњичених за којима се трага, након чега га је један од њих и подизао тај новац. Осумњиченима је одређена мера задржавање до 48 часова и они ће уз кривичну пријаву бити приведени надлежном тужилаштву.

 

 

Извор  Нишки Портал

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.