петак, 19 априла

Србија гласала за избацивање Русије из Савета УН за људска права

Генерална скупштина УН изгласала је, на захтев западних земаља, да Русија буде искључена из Савета УН за људска права због њене инвазије на Украјину.

ujedinjene nacije

Укупно 93 државе, међу којима су Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, гласало је ЗА, против је било 24, уздржаних 58. Руски званичници су у више наврата негирали да је било напада на цивиле у Украјини.

Укупно 193 чланица Генералне скупштине УН позване су биле на гласање за или против, а уздржани се нису узимали у обзир. Америчка амбасадорка при УН-у Линда Томас-Гринфилд оценила је јуче да Русија не треба да буде у Савету УН за људска права јер би могла да то тело користи као пропагандно оруђе да би изражавала забринутост о људским правима.

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava 1

„Свакодневно видимо извештаје о руској незаинтересованости за људска права. Учешц́е Русије у Савету УН за људска права је фарса. То штети кредибилитету Савета и УН-а у целини“, додала је амбасадорка.

У тексту резолуције САД, о којој је било гласање, наводи се да Генерална скупштина УН може да суспендује право чланства неке земље у Савету УН за људска права уколико та земља чини груба и систематска кршења тих права.

 

Подсетимо, Русија је пред данашње гласање у Генералној скупштини УН послала поверљиву ноту земљама упозоравајући их да ће гласање за инцијативу САД да се Москва суспендује из чланства у УН-овом Савету за људска права сматрати “непријатељским гестом“, пренео је Ројтерс.

Ова новинска агенција тврдила да је имала увид у ноту коју је Русија слала земљама, али нису могли да прецизирају којим све државама је она послата.

“Вреди напоменути да ц́е се као непријатељски гест сматрати не само подршка таквој иницијативи, вец́ и једнако удаљена позиција на гласању (уздржаност или неучешц́е)“, наводи се у ноти.

Русија и Либија једине суспендоване у историји Савета УН

Суспензија Русије није преседан, пошто је 2011. Либија суспендована из чланства у ОХЦХР-у, због насиља над демонстрантима који су се супротставили режиму Моамера Гадафија. Савет за људска права УН-а (ОХЦХР) је орган Генералне скупштине УН-а који чини 47 земаља чланица које се смењују периодично. Поред промовисања људских права, Савет има мисију да редовно преиспитује ситуацију о људским правима у земљама чланицама УН. И Украјина и Русија су чланице Савета.

Русија је била на средини трогодишњег мандата који јој је истицао 2023. Генерална скупштина УН-а је од почетка инвазије Русије на Украјину усвојила две резолуције у којима осуђује поступке Москве. За ове резолуције гласала је и Србија, која упорно одбија да уведе санкцији Руској Федерацији.

 

 

 

Извор Данас.рс

 

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.