субота, 20 јула

Полиција у Куршумлији спречила блокаду Општине, нова окупљања за 7 дана

Полиција испред зграде Општине Куршумлија спречила је незадовољне радника пропалих фирми у том граду да блокирају улаз запосленима у локалној самоуправи и не дозволе им да дођу до својих радних места. Инцидената није било, а радници су разговарали са председником општине Војимиром Чарапићем, али како није дошло до решења најављено је ново окупљање за 7 дана, у четвртак 23. јуна када ће покушати да блокирају државни пут Ниш-Приштина.

У жељи да скрену пажњу јавности, али и представника локалне власти да се укључе у решавање њихових проблема који се тиче неисплаћених дуговања од 2004. године до данас, неколико стотина радника је јутрос покушало да блокира улаз председнику општине Чарапићу и запосленима да уђу у зграду.

Нас је испред зграде сачекао кордон полицајаца који су омогућили радницима општине да уђу у зграду, укључујући и председника Чарапића. Нисмо желели веће инциденте, па смо инсистирали да се он обрати грађанима. Чарапић је то и урадио, али у скупштинској сали где нису могли да присуствују сви који су се јутрос окупили на протесту. Рекао је да је уз народ и раднике, али ништа конкретно није желео да обећа да ће се решити – кажу представници радника.

Наглашавају да је било и предлога да Чарапић позове премијерку Владе Ану Брнабић и да она дође у Куршумлију како би саслушала проблеме бивших радника, али је он то наводно одбио.

Војимир Чарапић, председник општине Куршумлија није се јављао на телефон како би појаснио шта је разговарао са радницима и хоће ли и како покушати да им реши проблем.

Незадовољни данашњим понашањем локалне власти који су како кажу “довели полицију да их брани од народа” радници некадашњих куршумлијских фабрика „ШИК Копаоник“, Конфекција „7. јули“, Задруга „Будућност“ и „Металац“ заказали су следеће недеље ново окупљање испред зграде Општине Куршумлија.

Одатле ће како тврде кренути на блокаду државног пута, која ће трајати све док им се не испуне захтеви.

Покушавамо на све начине да мирним путем дођемо до решења, да нам се исплати оно што нам се дугује и за шта постоје извршна судска решења. Ми смо сиромашни, али не тражимо милостињу од државе, само нека нам дају оно што нам дугују и што смо зарадили, а што је неко покрао и није одговарао. То није наш посао да решавамо, нека надлежни испитају где је завршио новац и у чије џепове, ми хоћемо наше поштено зарађено- кажу окупљени грађани на протесту.

Иначе, око 750 радника пропалих фирми у Куршумлији имају извршна судска решења и траже да им држава исплати заостала дуговања од 2004. године до данас, која износе око 250 милиона динара.

Представници радника су у претходном периоду пописали све бивше запослене којима се дугује новац, локална власт у Куршумлији им је обећала да ће их подржати, а било је назнака и да ће се надлежно Министарство финансија и Влада Србије укључити у решавање птоблема, али за сада нема ни назнака да ће се решити.

Извор топлицапресс.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.