субота, 20 јула

ОВИ КУЋНИ АПРАТИ „ГУТАЈУ“ СТРУЈУ ЧАК И КАДА ИХ НЕ КОРИСТИТЕ: Како да уштедите на рачуну?

Услед кризе изазване пандемијом коронавируса, као и актуелним ратом у Украјини, цене електроенергената драматично расту у читавој Европи што се највише одражава на ниво потрошње струје у домаћинствима.

Велики рачун за струју

Државе су махом повећале потрошњу горњег лимита струје како би олакшале кризу домаћинствима. Како би се максимално уштедело на потрошњи струје, постоји пар трикова које треба следити који су везани за кућне апарате.

Zamrzivač

„Пошто фрижидер и замрзивач морају константно да буду укључени, не изненађује чињеница да преко 12 одсто потрошње струје у домаћинству одлази управо на ова два апарата. Пошто се они не могу искључити, постоје начини да се осигура њихов несметани рад како би се платио само неопходни минимум. Редовним чишћењем споља и изнутра загарантован је добар рад фрижидера и замрзивача. Избацивањем намирница којима је истекао рок смањујете снагу коју фрижидер користи да би производе држао хладним док се редовним спољним чишћењем спречава улазак прашине у компресор који може отежати рад“, изјавила је Наталија Лаким, експерт за штедњу новца.

Телевизор је уређај који је највише времена укључен иако га већи део времена нико не гледа.

„Многи погрешно претпостављају да искључивањем даљинског гасимо телевизор у потпуности. То није увек случај. Конзоле за игрицу често остану прикључене“, подсећа Наталија.

Televizor, TV

Експерти напомињу да кетлери често остану прикључени у струју након коришћења, они троше око 0.3 киловата сваког сата. Пуњачи за телефон не троше много струје када остану укључени али могу бити јако опасни.

 

 

 

Извор Еспресо.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.