субота, 20 јула

Некада је у Нишу било забрањено женама да похађају мушку гимназију

При првом попису, непосредо после ослобођења од Турака, Ниш је имао 1915 писмених мушкараца и само 73 писмене жене, што је износило 15% пописаног становништва. За даљи развој потребне су биле многе нове школе свих нивоа, а посебно за писменост и образовање женске деце, пише на Фацебоок страници Завичајног одељења Народне библиотеке Стеван Сремац у Нишу.
До Првог светског рата отворене су многе основне, ниже стручне занатске и средње школе, многи курсеви и стручни течајеви, међу њима и школе за женску децу као што су:
Женска основна школа која је почела да ради са учитељицом Анком Поповић, да би наредне школске 1878/79. г. добила статус јавне општинске школе и имала одељења са 45 и 54 ученице. Због лоших услова селила се по разним приватним зградама, да би се 1905. г. преселила у зграде мушких школа код Саборне цркве, у Вождовој улици и на Тргу кнеза Михајла, радећи са њима заједно, али у посебним учионицама.

Женска раденичка школа Женске подружине – Неколико угледних жена у граду, међу којима су биле и жена среског начелника и Јелена жена Николе Коле Рашића, оснивају 23. 1. 1879. г. огранак Женске подружине у Нишу, која је имала хуманитарне циљеве и бринула се о заштити жене и њених права на културно уздизање. Женска подружина у Нишу је 1883. г. својим средствима основала Женску раденичку школу за вез, бело рубље и и хаљине. Школа је имала ранг продужене школе (В и ВИ разред основне школе) и у њу су примане претежно сиромашне девојчице од 13 до 17 година, које нису могле да иду у “господске школе”, а претходно су завршиле четврти разред основне школе.
Девојачка школа формирана после доношења Закона о народним школама 1898. г. као виша народна школа са циљем да прошири основно образовање ученица, са акцентом на женском раду и “домаћем газдинству”. Званично се звала Краљевска српска девојачка школа у Нишу и постојала је од 1898/99 до 1904. г.

Виша женска школа у Нишу – Када је 1894. г. донета одлука да се женској деци забрани образовање у мушкој гимназији, на иницијативу директора Гимназије и Учитељске школе Министарство просвете је 22. 12. 1894. г. одобрило да се у Нишу отвори И разред Више женске школе којом је бесплатно руководио директор Нишке гимназије Михајло Марковић. Међутим, ова женска школа је радила само годину дана и укинута је, пошто је поново дозвољено да и женска деца могу ићи у гимназију од И до ИВ разреда.

Извор Нишке вести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.