субота, 20 јула

Буран протест радника у Нишу: Увреде и псовке због нових обећања о исплати зарада

Радници више пропалих друштвених фирми из Ниша поново су се данас окупили испред Градске куће не би ли чули нове информације о исплати заосталих плата, али поново су добили само обећања, што је изазвало гнев окупљених па је скуп протекао бурно, уз међусобно пребацивање кривице за насталу ситуацију, свађе, увреде и псовке.
Представник радника у преговорима са градом и владом Србије Радослав Спајић рекао је да се чека да министартво правде достави влади Србије спискове са именима запослених који имају извршне судске пресуде, а нису успели да наплате потраживања за заостале зараде. Он је такође казао да је делегација радника у потрази за тим списковима била у Привредном суду у Нишу, али да је састанак са председницом суда, због њене заузетости одложен за предстојећу среду.

 

Помињање следеће среде као термина за нови састанак изазвало је гласно негодавање окуплљених радника, који су истакли да им је „више преко главе“ одлагање састанака за „следећу среду, следећи петак, понедељак и састанци без конкретних договора“. Поједини окупљени су узвикивали да радничка делегација уопште није ни била на састанку у влади Србије прошлог месеца и да је лаж да министарство правде прикупља спискове. Било је и оних који су тражили да их Спајић више не представља у преговорима са градом и владом Србије. Некадашњи радник Електронске индустрије у Нишу Радиша Спасић је рекао да је очигледно да састанак прошлог месеца у влади није дао никакав резултат.

„Никакав записник на том састанку није направљен, нема никаквих ни нових информација, ни решења, а било је наговештаја да ће до избора да се све реши, да се постигне споразум о исплати заосталих зарада“, истакао је Спасић.

Он је истакао да се људи на протестима обмањују и даје им се лажна нада. „Да би се нешто постигло не може да се тражи само исплата заосталих плата за раднике у Нишу, мора да се тражи исплата за све раднике у Србији и да мора да се тражи на основу неког закона.

 

Делегација из Ниша тражила је исплату само за Ниш и није помињала законски основ по којем је тражила“, нагласио је Спасић. Један од незадовољних бивших радника Миодраг Миљковић рекао је на скупу да делагација радника јесте била на састанку у влади Србије, али није разговарала се председницом Аном Брнабић, већ њеним помоћником.

„Није тачно да смо на састанку тражили исплату само радника у Нишу, тражили смо да се исплате заостале плате и радника из других градова. Није урађен записник јер је у влади била у то време била велика гужва, пошто је тог дана Русија напала Украјину“, изјавио је Миљковић.

Према његовим речима, радници који су на данашњем протесту негодовали и оптужили чланове делегације да нису били на састанку у влади Србије, имају само за циљ да „разбију протест“.

Некадашња запослена Радица Цветковић рекла је да ће делегација радника затражити нови састанак код градоначелнице Ниша Драгане Сотировски како би од ње добили информације где је „запело“ око склапања споразума о исплати заосталих зарада. Бивши радници Електронске индустрије, Машинске, Јастрепца, Грађевинара и других предузећа подсетили су да је без зарађених плата, након пропадања друштвених фирми, у Нишу остало око 9.000 радника, а поједини од њих имају и више од 100 неисплаћених плата.

 

Такође су подсетили да највећи број радника већ годинама извршне судске пресуде за наплату потраживања, а већ годинама добијају обећања, а не и оно што им припада. Некадашњи радници пропалих друштвених фирми у Нишу за исплату зарада боре се од 2009. године, а последњих пар година због тога сваког петка протестују испред Градске куће.

 

 

Извор Нишке Вести

 

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.