четвртак, 18 априла

Анђела је једини ученик у школи: „Ја учитељицу волим, она је моја најбоља другарица“

У Куршумлијском крају све је мање ђака. Последњих деценија у просеку се годишње затвори по једно одељење, све је више школа са мање од пет ђака. У планинском селу Жуч после трогодишње паузе школу похађа један ђак.

Школски дан осмогодишње Анђеле изгледа овако: учионица са две клупе, с једне стране она са друге учитељица. На часу само њих две причају, без упадица другарица, дошаптавања, такмичења. На одмору опет иста прича, преноси РТС.

– Ја учитељицу волим, она је моја најбоља другарица, учим са њом и играм се – задовољно каже Анђела Михајловић, ученица првог разреда.

Учитељица Љиљана која четврт века ради овај посао свакодневно из Блаца планинским путем пређе 30 километара до школе. Жеља јој је да што боље описмени малу Анђелу и с поносом истиче да је она њена лична учитељица.

– Имам пуно времена да радим са њом и да јој се максимално посветим. Што се тиче детета нема друштва, нема тог такмичарског духа што би у школи требало да буде. Имамо дигиталне уџбенике и то одрађујемо. Интернет одлично фунционише – прича Љиљана Јозић.

У куршумлијском крају има још десетак школа које имају мање од пет ђака. Боља ситуација је једино у Луковској бањи, где је последњих година број становника у сталном порасту.

– Захваљујући развоју туризма и изградњи хотела млади се одлучују да управо овде остану да живе и оснују своје породице. Захваљијићи великом броју младих брачних парова са децом у Луковској бањи данас постоји вртић и школа што је њима од јако велике помоћи – истиче Наташа Тодоровић, туристички радник у Луковској бањи.

Овде деца имају приближно исте услове као у граду.

– Дружимо се и ван школе. Овде је стварно лепо и наставници се сви труде да нам омогуће све што нам је потребно – каже Саша Стевановић, ученик осмог разреда.

Директорица основне школе Милоје Закич у Куршумлији, Радица Јовић указује да њихови ученици и наставници раде у лепом, пријатном и подстицајном окружењу које свакодневно утиче на квалитет васпитно образовног процеса.

У последњих неколико деценија, на подручју Општине Куршумлија затворено је на десетине сеоских школа, а након 40 година рада школа „Милоје Закић“ добила је нови изглед, опремљене кабинете, савремена учила и библиотеку са више хиљада наслова.

 

Извор Нишки Портал

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.