четвртак, 18 априла

Адвокати који се рекламирају по бандерама остаће без лиценце

Од 1. маја око 8.000 адвоката у Београду више неће моћи да се рекламира на бандерама, сајтовима, друштеним мрежама, телевизијским емисијама, пренела је РТС.

Тај облик експонирања убудуће ће бити санкционисан до одузимања лиценце.

„Рекламирање јесте једна од тих радњи које су забрањене, поприлично је широк дијапазон тих појава, постоје злоупотребе да најразличитије начине“, каже за РТС члан Управног одбора Адвокатске коморе Београда Милош Вучељић.

Рекламирање адвоката, како се подсећа, ни до сада није било дозвољено Законом о адвокатури, Статутом адвокатских комора и Кодексом професионалне етике.

Није дозвољено рекламирање адвоката на Инстаграму, Фејсбуку, Тиктоку, као и на телевизијама, а на страницама и профилима они не могу да истичу функције у адвокатским коморама и органима власти, друштвени статус.

Вучељић објашњава да је у Адвокатској комори Београда уписано преко 8.000 адвоката, али да нису сви активни.

„Наша процена је да има око 5.500 адвоката. Нема адвоката без лиценце, односно уписа у Адвокатску комору, али има велики број људи који се баве вршењем кривичног дела надриписарства, односно пружањем правне помоћи уз накнаду, што је забрањено законом“, изјавио је Вучељић.

Он, како је рекао, не може да да процену колико таквих људи има, као и оних који то раде кроз разне облике организовања, привредна друштва, удружења.

„То је питање којим би требало да се баве надлежна тужилаштва“, истиче Вучељић.

Према његовим речима, предвиђена је обавеза адвоката да има једну канцеларију на адреси свог регистрованог седишта. Тим актима је прописано како канцеларија треба да изгледа, али постоји забрана да неко има две или више канцеларија.

Последње масовно придобијање клијената, како се додаје, јесу тужбе против банака „без икаквих трошкова“. Такви позиви виђани су и на бандерама.

Вучељић каже да је било злоупотреба од стране адвоката, покренути су неки дисциплински поступци и прикупљају се подаци о томе ко је злоупотребљавао положај адвоката, као и да се утврди зашто је дошло до проблема са банкарским кредитима.

„Дошло је због хиперпродукције дипломираних правника у земљи. Отворен је велики број правних факултета и факултета који се не зову правни, али њихов студијски програм има акредитације“, наглашава Вучељић.

Према његовим речима, заступања испод тарифа и за паушалну награду нису забрањена, већ је само тражено да се ускладе са адвокатском тарифом.

„Имамо прецизирано када можемо и под којим условима да заступамо клијенте за паушалнии износ и то се не може само за заступање пред судом и другим државним органима“, објашњава Вучељић.

Додаје да су адвокати у јавности представљени као лица која избегавају фискализацију у намери да избегну опорезивање, али наглашава да то није тачно, јер они само желе да заштите права и слободу својих клијената.

 

Извор Нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.